Hoeveel snoeien bij achterstallig onderhoud?

Bij achterstallig onderhoud bij hoogstambomen heb je meestal te maken met een volle kroon met vruchttakken en regelmatig ook een nieuwe etage er bovenop. Als je in zo’n boom gaat snoeien dan is voor velen de vraag hoeveel mag ik snoeien? Als je teveel snoeit krijg je veel reactiehout terug op de snoeiwonden en op vruchttakken. De meeste mensen noemen die nieuwe scheuten trouwens waterlot, maar dat is eigenlijk alleen het reactiehout dat binnenin een boom groeit. Door te weinig licht verhouten die scheuten niet goed en blijven waterig.

Als je er bij het opknappen veel hout uit haalt, wil je natuurlijk graag dat er niet teveel nieuw hout terug komt. Hoeveel je kunt snoeien zonder teveel reactie te krijgen, hangt sterk af van het fruitras. Er zijn grote verschillen in snoeigevoeligheid van rassen. Een ras als Giesser Wilderman is snoei-ongevoelig en daar kun je zonder problemen 40% van het vruchthout verwijderen. Maar een ras als Brederode is zeer snoeigevoelig. Daar snoei ik dan maar 20%. Een overzicht van snoeigevoeligheid van verschillende rassen staat hieronder.

Vooral appels met hangend vruchthout, zoals de Sterappel of de Zoete Bloemee op de foto hiernaast, zijn zeer snoeigevoelig! Soms denken mensen dat hangend vruchthout niet meer vitaal is en knippen dat weg. Bij genoemde rassen levert je dat een berg reactiehout op. De boom wordt onrustig en het duurt jaren voordat je dat reactiehout weer kwijt bent. Ook een peer met hangend vruchthout zoals de Brederode is zeer snoeigevoelig.

Of je veel of weinig reactiehout krijgt na het opknappen/snoeien van fruitbomen hangt niet alleen af van de snoei-gevoeligheid van rassen, maar ook van het tijdstip van snoeien en hoeveel bloemknoppen er in de boom zitten. Meer hierover kun je lezen in onderstaande PPT over achterstallig onderhoud (pagina 25-34).


Achterstallig-Onderhoud-2018