Opknappen hoogstambomen

Niet veel mensen kunnen meer hoogstambomen snoeien. Regelmatig is er dus sprake van achterstallig onderhoud en moeten hoogstambomen worden opgeknapt. Dat is zeker de moeite waard, want boomgaarden zijn prachtige elementen in een landschap en kleden vaak een boerenerf ook heel mooi aan.

Wegwerken van achterstallig onderhoud bij hoogstambomen is geen makkelijk werk en vraagt kennis en ervaring. Nevenstaande foto laat zien hoe het mis kan gaan: er is veel hout weggesnoeid in de boom, maar een jaar later is er minstens net zoveel hout weer terug gekomen in de boom. Het verdient de voorkeur om dit werk door een echte hoogstamsnoeier te laten uitvoeren. Die heeft de kennis over hoe je een verwaarloosde boom met beleid opknapt. Die kennis ontberen helaas de meeste hoveniers en boomverzorgers, hoewel zij wel veel snoeiwerk doen. Maar hoogstamfruit snoeien is toch echt een vak apart!

Hoe je een oude hoogstamboom opknapt die minder vitaal wordt, kun je lezen in het volgende bericht: Revitaliseren oude hoogstampeer.

Over het opknappen van verwaarloosde puberhoogstambomen (25 jaar oud) kun je lezen in het bericht over een praktijkdag achterstallig onderhoud in Lelystad.

Hieronder kunt u in de PTT van mijn cursus Achterstallig onderhoud hoogstamfruit lezen wat er allemaal al zo bij komt kijken bij het opknappen van volwassen of oude hoogstambomen.

Achterstallig-Onderhoud-2018