Snoei puber-hoogstambomen

Puber hoogstambomen zijn bomen tussen grofweg de 5 en 25 jaar. Over jonge bomen en oude bomen is wel het een en ander aan theorie te vinden in boeken of cursusmappen, maar dat geldt niet voor de puberbomen. Terwijl dat een van de belangrijkste dingen na aanplant van hoogstambomen is: hoe krijg ik een mooie grote boom?

Ik ga in dit verhaal uit van de ouderwetse hoogstamboom met een bolvorm en meerdere etages. Schematisch betekent dat een opbouw met meerdere hoogtelijnen (de belangrijkste hoogte-gesteltakken) en daaraan zij-etages (zie ook het verhaal over vormsnoei). Bij puberbomen zijn een aantal zaken belangrijk
1. ze moeten goed groeien
2. ze moeten in de hoogte groeien
3. ze moeten in de breedte groeien
4. de kroon moet evenwichtig opgebouwd worden
5. (tijdelijke) ladderzetten maken voor veilig en makkelijk snoeien

Heel vaak betekent snoeien van puberbomen corrigeren van zaken die er niet goed gaan in de boom: teveel fruit en te weinig groei, te weinig in de hoogte of breedte, of aan de ene kant hoger of breder dan aan de andere kant. Belangrijk is dan om te weten hoe je moet snoeien om die correcties goed uit te voeren. Soms betekent dat ook fors ingrijpen om een ‘grote fout’ in de boom te corrigeren.

Ook van belang is om zich te realiseren dat de boom nog in de groei en in zijn ontwikkeling zit en dat nog niets vastligt. Dus is het niet belangrijk hoe precies de structuur van de gesteltakken opgebouwd is/wordt. Daar gaat het niet om. Waar het wel om gaat is dat de kroon op alle plekken aan de buitenkant takken/vruchthout heeft zitten: ofwel een luchtige maar gevulde kroon!

Hieronder staat het verhaal over de opbouw van puberbomen, in de vorm van een PTT-presentatie van de cursus zoals ik die in de afgelopen jaar heb gegeven.

Snoei-puberbomen-2018

Over de aanpak van achterstallig onderhoud bij puberbomen kun je meer lezen in het bericht van februari 2019 over een praktijkdag in Twelle met puberbomen.