Vormsnoei hoogstambomen

De vormsnoei van jonge hoogstambomen is altijd een belangrijk onderdeel in snoeiboeken en bij snoeicursussen. Daarbij gaat het meestal om een modelmatige aanpak. Maar elke hoogstamboom is anders en zal op een andere manier groeien. Ik heb de modelmatige manier ook jaren toegepast en dat heeft me vooral frustraties opgeleverd. Daarom ben ik in de loop van de jaren op een meer dynamisch groeimodel uitgekomen. Belangrijkste daarbij is vooral groei en een evenwichtige kroonopbouw.

Snoei hoogstamappel door leden van hoogstambrigade Barneveld in een uitloopweide van een biologische legkippenbedrijf. Vanwege vogelgriepdreiging hebben ze plastic hoezen om de laarzen.

Op cursussen en in boekjes wordt meestal alleen informatie gegeven over de opbouw van jonge hoogstambomen in de eerste 5 jaar. Maar over de verdere opbouw tot een volwassen boom wordt bijna nooit iets verteld. Ik noem dat de puberfase en heb daarover ook geprobeerd de nodige kennis en ervaring die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan, door te geven.

In de hoogstamwereld is er vaak discussie over wel of geen harttak bij de opbouw van appelhoogstambomen. Over voor en tegens, over wat je kunt zien bij oude bomen heb ik een artikel geschreven in de Pomospost, het verenigingsblad van de Noordelijke Pomologische Vereniging. Het winternummer 2016, waarin het artikel staat, kun je hier downloaden.

Over de opbouw van appelhoogstambomen zie Opbouw Appelbomen. Over het snoeien in de eerste jaren zie Snoei jonge hoogstambomen.
Over het snoeien van puberbomen (5-25 jaar) zie Snoei puberbomen.