Hoe snoei ik puberbomen?

Appelboom van ca. 10 jaar oud. Niet zo groot en al vruchtbaar: heeft waarschijnlijk een niet hele sterke onderstam. Appelbomen op een zaailingonderstam kunnen na 10 jaar al 7m hoog en breed zijn.

9 februari was er een praktische cursusdag over het snoeien van zogenaamde puberbomen. Die dag werd gehouden in een appelboomgaard langs de IJssel bij Twello. Over het snoeien van puberbomen (5-25 jaar) staat nog weinig op papier of is te vinden op internet. Helaas gaat het nog al eens mis met de opbouw van jonge hoogstamfruitbomen. Maar het is wel een belangrijke fase in de ontwikkeling van een hoogstamboom.

Bij het snoeien van puberbomen zijn de volgende stappen belangrijk:
  1. Begin met het weghalen van het hout binnenin de kroon: geeft meer overzicht van de structuur van de gesteltakken en de kroon.
  2. Probeer de meeste geschikte gesteltakken te vinden voor hoogte-opbouw (de zogenaamde hoogtelijnen). Behoud zoveel mogelijk van die geschikte gesteltakken! Snoei concurrerende of gesteltakken die teveel in het midden van de boom zitten weg.
  3. Soms zit er nog iets van een harttak in het midden met daarom heen ook gesteltakken die de hoogte in gaan (zogenaamde hoogtelijnen). Dan is het vaak een forse ingreep om die harttak te verwijderen, maar als het gebeurt is mis hem al niet meer.
Links begint de vrijwilliger de gesteltak in het hart van de boom eruit te zagen. Rechts het resultaat.

Stappenplan bij het snoeien van puberbomen

  1. Zoek bij de gesteltakken voor de hoogte plekken (liefst een soort vork van de hoogtelijn met een zijetage) om de ladder in te kunnen zetten.
  2. Snoei alle takken eraf die in de weg zitten voor de ladder om die in de ladderzet te kunnen plaatsen (maak het jezelf zo makkelijk mogelijk!)
  3. Per ladderzet moet je staand op de ladder de etages met vruchthout uit gaan dunnen.
  4. Begin onderin met het uitdunnen, door het selecteren van goede, vitale takken voor de eerste etage.
  5. Werk dan naar boven toe om elke etage ruimte te geven en concurrerende of kruisende takken weg te halen.
  6. Regelmatig is de groei bovenin op de gesteltakken voor de hoogte al aan het afnemen: dan fors terugsnoeien om nieuwe groei te maken.
Appelboom waarvan de groeikracht al minder wordt: vooral groei in breedte en minder in hoogte. Links een mooie hoogtelijn (gele pijl) met daaraan verschillende zij-etages (de vlakkere takken onder en boven de gele pijl). Maar het laatste deel van de hoogtelijn (rode pijl) groeit minder hard en dan wordt het lastig om nog een etage er bovenop te maken. Daarom is dat laatste stuk sterk teruggesnoeid tot in 3 jarig hout en is al het vruchthout verwijderd. Zo krijg je een nieuwe sterke groei bovenin om een nieuwe etage te kunnen uitbouwen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *