Waarom deze website?

Ik ben al meer dan 40 jaar bezig met hoogstamfruit en ben ongeveer 25 jaar professioneel hoogstamsnoeier. Eigenlijk ben ik ook al 25 jaar hoogstamonderzoeker, want ik ben altijd erg bezig geweest met kennisontwikkeling over het snoeien van hoogstamfruit. Zelf ben ik jaren op zoek geweest naar goede praktische informatie over het snoeien van hoogstamfruit, via cursussen en boekjes. Nadat ik begon als professionele snoeier heb ik steeds de effecten van verschillende methoden van snoeien onderzocht, hoe bomen zich ontwikkelen en verschillen tussen rassen geconstateerd. En heb dat ook zo goed mogelijk bijgehouden en vastgelegd.

In boeken en ook op het internet is wel informatie te vinden over hoogstamfruit, maar helaas is dat vaak onvolledig, te theoretisch of gebaseerd op oude informatie. Ook cursussen worden meestal niet gegeven door ervaren praktijksnoeiers. Daardoor gaat er bij het aanplanten en bij de onderhoud van hoogstambomen nogal eens het nodige mis.
Daarom wil ik deze website opbouwen en vullen met praktische informatie over alles rondom hoogstamfruit. Dat wil ik graag doen samen met andere ervaren hoogstammensen en -organisaties. Aanvullingen en suggesties zijn dan ook van harte welkom.

15 januari 2019

Otto Vloedgraven