Bij cursussen hoogstamfruit gaat het meestal over aanplanten, vormsnoei en achterstallig onderhoud. Een onderdeel dat naar mijn idee veel te weinig aandacht krijgt, is de ladderzet. De ladderzet is voor mij echter de basis van het hoogstamfruit, voor zowel het snoeien als het plukken. Het woord hoogstamboom zegt het al: het zijn bomen die als je hun gang laat gaan makkelijk tussen de 6 en 10m hoog worden. Dan heb je een ladder nodig en daar moet je veilig op kunnen werken.
Dat kan met ladderzetten: dat zijn plekken in de buitenkant van de kroon waar je de ladder in zet. De ladder staat dan naar het midden van de kroon gericht en zit bovenin klem in een soort vork. Je staat dan op de ladder tussen het vruchthout. Zo kun je makkelijk en veilig het vruchthout snoeien en het fruit plukken.

Die ladderzetten zitten rondom in de kroon van een hoogstamboom. Bij een diameter van 8m heb je ongeveer 8 ladderzetten nodig. Zo kun je vanaf elke ladderzet overal plukken en snoeien. Hoewel het steeds meer verboden wordt om hoog op een ladder te werken vind ik de ladderzetten een zeer veilige manier van op hoogte werken. Belangrijk is dan wel om altijd aan 1 regel te houden en dat is werken met 1 hand en met de andere hand de ladder vasthouden. Ook is het zo dat als de ladder tussen de takken staat, dat een relatief veilig gevoel geeft en je minder last hebt van hoogtevrees.
Meer over ladderzetten en laddergebruik kun je lezen in onderstaand artikel dat ik heb geschreven voor Pomospost, het blad van de Noordelijke Pomologische vereniging.
Ook heb ik januari 2022 een bericht geschreven over ladderzetten in oude bomen en in maart 2022 een bericht over laddderzetten in puberbomen.