Makkelijk plukken op de ladder

Hieronder zie je op de foto een ouderwetse eendelige fruitladder in een Conference-hoogstampeer. De ladder heeft 30 sporten en is daarmee ruim 7,5 m lang en ongeveer de hoogte van de boom. De ladder is goed te zien en dat betekent dat in de winter ervoor de ladderzet dus goed is vrijgemaakt van takken. Dat maakt het plukken in de oogsttijd een stuk prettiger en makkelijker. Het fruit hangt aan weerskanten van de ladder, is dus makkelijk te plukken en je gaat makkelijker de ladder op en af met mand, schort of onderlosser. Ook zie je dat de ladder veilig tussen de takken staat.

Deze boom was ca. 7-8 m in doorsnee en hing goed vol met peren. Per ladderzet plukte ik wel 40 kg en met ca. 7 ladderzetten kom je dan op bijna 300 kg peren. Ook waren de peren van goede kwaliteit, bijna helemaal zonder schurft. Dat komt vooral doordat de boom open luchtig is gesnoeid. Binnenin zitten geen takken, want daar kom ik niet bij als mijn ladder in de buitenkant staat. Daar hangt namelijk het meeste fruit! Ook zijn de ladderzetten open gesnoeid en zorg ik ervoor dat er voldoende licht op al het vruchthout valt.

Mijn uitgangspunt is dat hoogstamfruit al arbeidsintensief is en als je dan gaat plukken dat het dan zo efficiënt, veilig en makkelijk mogelijk moet gaan. En daar kun je veel aan doen met de snoei. En je hoeft niet eens elk jaar te snoeien en het kost ook niet zoveel tijd. Als je eenmaal de boom op orde hebt en duidelijke ladderzetten hebt, dan gaat het snoeien makkelijk en snel. Net als het plukken: in bovengenoemde boom kon ik ruim meer dan 100 kg peren per uur plukken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *