Hoe snoei ik grotere puberbomen?

Vorige week kwam ik bij de Eemlandhoeve, waar vrijwilligers de hoogstambomen snoeien. De bomen zijn tussen de 15 en 20 jaar oud en zijn vaak meer dan 5m hoog. Hoe ga je dan de bomen snoeien en plukken? Die kwestie los je op met het maken van ladderzetten.

De ladderzetten maak je meestal in de buurt van de hoogtelijnen. Dat zijn de belangrijkste omhoog groeiende gesteltakken, waaraan ook zij-etages groeien (op de foto is de hoogtelijn nr. 1 en zij-etages nr’s. 2 – 7). Je zoekt zo hoog mogelijk in de boom een plek waar de ladder klem tussen takken komt te zitten. Dat kan zijn in een echte gaffel, maar kan ook zijn doordat de ladder klem staat tussen meerdere takken links en rechts van de ladder (bij de rode pijlen). De ladder staat naar het midden van de boom gericht en staat redelijk steil zodat de takken niet breken. Takken van 2-3 cm dik zijn al voldoende dik om tussen te zetten.

De ladderzet is het allerbelangrijkste bij hoogstamfruitbomen. Zo kun je makkelijk en veilig snoeien en plukken. Takken die in de weg zitten van de ladder(zet) snoei je dus ook weg, ookal is het een mooie tak in het geheel. Meer over ladderzetten staat op de volgende pagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *