Waarom deze website?

Ik ben al meer dan 40 jaar bezig met hoogstamfruit en ben ongeveer 20 jaar professioneel hoogstamsnoeier. Daarnaast ben ik heel actief met kennisoverdracht over snoeien van hoogstamfruit. Elke winter geef ik cursussen en workshops over o.a. het aanplanten en de vormsnoei van jonge hoogstambomen en over het opknappen en onderhouden van oude hoogstambomen. Zelf ben ik jaren op zoek geweest naar goede praktische informatie over het snoeien van hoogstamfruit, via cursussen en boekjes.

In die boeken en ook op het internet is wel informatie te vinden over hoogstamfruit, maar helaas is dat vaak onvolledig, te theoretisch of gebaseerd op oude informatie. Ook cursussen worden meestal niet gegeven door ervaren praktijksnoeiers. Daardoor gaat er bij het aanplanten en bij de onderhoud van hoogstambomen nogal eens het nodige mis.
Daarom wil ik deze website opbouwen en vullen met praktische informatie over alles rondom hoogstamfruit. Dat wil ik graag doen samen met andere ervaren hoogstammensen en -organisaties. Aanvullingen en suggesties zijn dan ook van harte welkom.

15 januari 2019

Otto Vloedgraven