Wanneer snoeien?

Regelmatig wordt op een snoeicursus de vraag gesteld wanneer er gesnoeid mag worden. Voor een aantal fruitrassen wordt hieronder een aantal tips gegeven. Normaliter worden fruitbomen in de winter en vroege voorjaar gesnoeid. Dan gaat het om de periode vanaf het moment dat het blad eraf is tot aan de bloei. De laatste 10 jaar wordt er ook regelmatig gesproken over zomersnoei. Dat komt hieronder ook aan de orde.

Appel
Normale snoeiperiode is in de winter. Maar appels kunnen veel last hebben van vruchtboomkanker en die ziekte verspreidt zich vooral in november tot en met januari. Daarom worden appels regelmatig na januari gesnoeid. Het snoeien kan tot in de bloei, zonder invloed op de fruitopbrengst.

Peer
Normale snoeiperiode is in de winter.

Pruim
Pruimen worden meestal na de oogst gesnoeid of kort voor de bloei. Niet dus in de winter. Dat is omdat pruimen risico lopen op de ziekte loodglans en die komt vooral voor in de winter bij vochtige weersomstandigheden. Belangrijk is wel om te weten dat het vooral de pruimenrassen Opal en Reine Victoria zijn, die gevoelig zijn voor loodglans. Verder is de loodglans ook minder actief tijdens een winterperiode met droog en koud vriesweer.

Kers
Kersen worden meestal na de oogst gesnoeid of kort voor de bloei. Niet dus in de winter. Dat is omdat kersen in de winter eerder kans lopen op ziektes, zoals bacteriekanker.

Zomersnoei
Sommigen propageren het snoeien in de zomer. Dat heeft het voordeel dat de wonden goed en snel afsluiten. Ook zal er minder reactiehout ontstaan door het afzagen/snoeien van takken.
Er zijn echter ook nadelen: het is veel onpraktischer omdat door alle bladeren de takkenstructuur slecht zichtbaar is. Ook snoeit u in de zomer takken af met fruit eraan.
Daarbij komt dat over het algemeen ook bij wintersnoei de wonden voldoende kunnen afdichten. Dat geldt zeker bij het snoeien van kleinere wonden, dus bij normaal onderhoud.
Bij achterstallig onderhoud, als er hele grote takken moeten worden afgezaagd, adviseer ik wel om dat in het groeiseizoen te doen. Een relatief grote tak (meer dan 20% van de kroon) wegzagen heeft invloed op het wortelgestel (delen sterven af) en dat kan een boom veel beter opvangen in het groeiseizoen.

Meer lezen over zomersnoei: download hieronder het artikel over Zomersnoei bij snoei-structie in juni 2021 in Lelystad.