Ladderzetten essentieel bij hoogstambomen

Voor het snoeien van hoogstamfruit en het plukken ervan zijn ladderzetten heel belangrijk. Helaas zie ik heel vaak dat men met reformladders, driepoten of zelfs keukentrappen onder in de kroon aan het knippen en plukken is. Dat is niet alleen onhandig omdat je veel te laag staat, maar ook onveilig. Of men gebruikt opsteekladders die in de kroon tegen dikke takken aan worden gezet. Dat lijkt veilig, maar is het niet omdat het meeste en mooiste fruit aan de buitenkant hangt, waar je dan moeilijk bij kunt.

Ladderzetten horen in de buitenkant van de kroon te zitten. Daar plaats je de ladder die net zo hoog moet zijn als de boom zelf. Dat kan een opsteek alumium ladder zijn of een ouderwetse 1delige houten fruitladder, die ik altijd gebruik. De ladder steunt zo hoog mogelijk in de boom en zit min of meer klem in een soort vork of ‘mik’, zoals ze in de Betuwe zeggen. De ladder staat tussen het vruchthout en de gesteltakken. Zo sta je heel veilig en is het ook makkelijk plukken en snoeien, want je hebt het vruchthout in de buurt. Hieronder zie je zo’n mik.

Bovenstaande ladderzet zit in een oude Goudrenet van ca. 8m hoog en 10m breed. De boom wordt niet groter, dus de ladderzet blijft op dezelfde plek. Als vruchttakken te lang worden en je niet meer bij de appels kunt, dan wordt de tak teruggesnoeid. Soms tot de basis op de gesteltak en daar zal dan weer een nieuwe scheut komen, die kan uitgroeien tot een nieuwe vruchttak. Zo hou je ook verjonging van het vruchthout. Hoe de kroon er dan van de zijkant uitziet kun je hieronder zien.

Je ziet dat het vruchthout van hoog tot laag ongeveer even ver buiten de ladder steekt. De kroon van deze appelboom is dus een soort bolvorm, maar dan met rechte zijkanten, die dezelfde hellingshoek hebben als hoe de ladder staat. Ook is goed te zien hoe grillig de boom de structuur van de boom is. Er hoeft ook geen duidelijk model in te zitten, als er maar overal aan de buitenkant van de kroon vruchthout zit. Hoe de structuur van de gesteltakken is, maakt dus niet uit.

Meer over ladderzetten lees op deze pagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *