Snel en makkelijk hoogstambomen aanplanten

Als u een nieuwe hoogstamboomgaard wilt aanleggen of meerdere nieuwe hoogstambomen wilt aanplanten, dan is het de moeite waard om een minigraver te huren. Ik heb deze winter in een hoogstamboomgaard 13 bomen bijgeplant met behulp van een minigraver. De minigraver schraapte eerst dun de zode eraf en legde die aan de kant. Daarna werd er een gat van 50 breed en 40 cm diep gegraven. De lengte werd door de beweging van de bak vaak wat langer: 60 tot 70 cm. Daarna drukte hij 2 palen in het gat tegen de randen (40 cm uit elkaar). Tenslotte werd de boom tussen de palen geplaatst en schoof de minigraver met de bak de meeste grond weer in het gat. Op deze manier konden we 13 hoogstambomen in 1 uur tijd planten!

Dichtschuiven van het plantgat met de bak van de minigraver. Het schoppen deed ik om de kluiten kleigrond kleiner te maken zodat de grond zo goed mogelijk tussen de wortels terecht komt.

Met 1 uur aanplanten was ik er natuurlijk niet. Daarvoor had ik een uur voorbereiding nodig: 1. uitzetten van de plantgaten met bamboestokjes; 2. bij elk plantpunt 2 palen neerleggen; 3. de jonge bomen op ras verdelen over de verschillende plekken.

Nadat de minigraver klaar was had ik ook nog 2 uur nodig voor de afwerking: 1. zorgen dat de grond goed tussen en op de wortels komt; 2. de bomen met zogenaamd bindbuis vastbinden aan de boompalen; 3. een emmer water op de niet aangestampte grond geven; 4. de grote boomspiegel van ca. 50 x 70 cm verkleinen met stukken zode tot ca. 40 x 40 cm; 5. de rest van de zode fijnhakken met een spade en daarmee de overgebleven boomspiegel bedekken.

Voor het goed aanslaan van de jonge hoogstamboom moet ik nog een aantal dingen doen:
1. terugknippen van de gesteltakken (minimaal 50% eraf), maar nog geen model maken! zie ook het verhaal over opbouw jonge hoogstambomen; 2. Binnen 2 weken nog een keer een emmer water geven (als het daarna nog weken droog blijft, herhalen); 3. Afdekken van de boomspiegel met stalmest of organisch materiaal om te zorgen dat de bodem niet uitdroogt; 4. de eerste 3 jaar de boomspiegel onkruidvrij houden, maar wel bedekken met stalmest of organisch materiaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *